Interview met Anna –
“Ik hoopte onder de vier uur te finishen, maar ik had het al opgegeven”

Door de coronacrisis zijn alle wedstrijden natuurlijk afgelast, maar toch lijken er meer mensen dan ooit nu aan het hardlopen te zijn. Waar komt deze motivatie vandaan, waarom vinden mensen hardlopen toch zo leuk?

Elke woensdag (de dag van normaal gesproken de Run & Talk hardlooptraining) komt er een blog online met het verhaal van een hardloper, met deze week het verhaal van Anna.

Super leuk dat je je verhaal wilde vertellen, Anna! 
Wie ben jij en wat doe je allemaal? 

Ik ben Anna, ik woon in Assen samen met mijn vriend Vincent en hond Rocco. Ik werk bij het Alfa College in Groningen en ook zit ik in de gemeenteraad. Met Rocco loop ik af en toe mee met Canicross evenementen. 

Hoe ben je begonnen met hardlopen?

Ik ben begonnen met hardlopen omdat het in mijn familie zit, mijn ouders lopen allebei al sinds ik klein was hard, maar daarvoor ook al wel denk ik. Ik ben het vanaf 2010 gaan oppakken – toen liep ik af en toe gewoon een rondje door de buurt en liep ik gewoon met een normaal horloge om te kijken hoe lang ik bezig was. Maar sinds de aanschaf van mijn Polar horloge in 2016 ben ik eigenlijk wat meer en gerichter gaan hardlopen. Sinds dit jaar loop ik ook met een hardloopcoach die voor mij een schema maakt.

Hoe ziet een hardloopweek bij jou eruit?

Ik loop op maandag, woensdag, vrijdag en zondagochtend. Ik loop gelijk als ik wakker word, dat vind ik heerlijk. Ik neem de hond dan ook mee, en dan loop ik rond de tien kilometer. Qua trainingsintensiteit is het wel lager dan voor corona, want ik vind het nu belangrijk om gewoon fit te blijven. Het moet leuk blijven. Ik heb ook geen zin om ‘voor de lol’ 30km te lopen, daar doe je mij geen plezier mee. Dus die rondjes nu van ongeveer tien kilometer vind ik het leukste. Het kan dan zijn dat ik in die tien kilometer bijvoorbeeld 10x 300m hardloop, of 15x 200m, maar ik luister daarbij nu wel heel goed naar mijn lichaam. Als ik me niet zo goed voel of als ik er geen zin in heb dan doe ik het een andere keer. En verder doe ik standaard op elke dinsdag een bodypump les. Dat doe ik nu vanuit huis, ik had gelukkig voor corona al de middelen in huis om dat te doen. Zo blijf ik wel een beetje mijn normale routine houden.

Wat is je favoriete hardloopherinnering of meest trotse hardloopprestatie?

Dat is toch wel de marathon van Rotterdam van vorig jaar, waarbij ik hoopte onder de 4 uur te lopen. Ik had het eigenlijk al opgegeven voordat de finish er was, maar de laatste 500m heb ik toch nog alles gegeven. En toen kwam ik over de finish en stond er op mijn horloge 3 uur 59 minuten en 53 seconden! Daar kijk ik wel echt graag op terug.

Waar ik het meest trots op ben is geen hardloopprestatie maar de Drenthe 200 (mountainbike evenement van 200km, rond 27 december) in 2016. Iedereen zei ‘Ah dat kun je niet’ maar het leek me zo tof om daaraan mee te doen. Uiteindelijk is het me toch gelukt, daar ben ik toch nog steeds heel trots op. Dat heeft me toen echt doen inzien van ‘je kan meer dan dat je denkt’. Op dat moment heb ik besloten om me in te schrijven voor mijn eerste halve marathon, in maart 2017. Ik dacht nou als ik dít kan, dan kan ik óók een halve marathon lopen. Dat wilde ik ook al zo lang!

Wat wil je graag nog bereiken met het hardlopen?

Mijn doel is eigenlijk gewoon om plezier te houden in het hardlopen en blessurevrij te blijven. Maar ik zou ook wel graag een nieuw PR op de marathon willen. Ik zit zelf te denken aan 3 uur 45 minuten. In Berlijn liep ik 3 uur 53 minuten dus ik denk dat dat wel moet lukken, maar het ligt er helemaal aan hoe het gaat.

Waar kijk je het meest naar uit na deze coronacrisis?

Dat je weer een doel hebt om naar toe te werken. Dat je eindelijk kan zeggen ‘ik doe dan en dan mee, aan dat evenement, hartstikke leuk al die mensen langs de lijn. Gewoon om weer die sfeer mee te kunnen maken. En dat je allemaal bekenden tegenkomt, en dat je ervaringen kunt delen. 

Dankjewel voor het delen van jouw verhaal Anna!

Je kan Anna volgen op @annahendrikse op Instagram! 

Wil je hier ook jouw hardloopverhaal vertellen? Stuur dan een mailtje naar eliza@runandtalk.nl of gebruik het contactformulier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *