Interview met Sander –
“Door te trainen voor de marathon leerde ik om zuinig te zijn op mijn lichaam”

Door de coronacrisis zijn alle wedstrijden natuurlijk afgelast, maar toch lijken er meer mensen dan ooit nu aan het hardlopen te zijn. Waar komt deze motivatie vandaan, waarom vinden mensen hardlopen toch zo leuk?

Elke woensdag (de dag van de Run & Talk hardlooptraining) komt er een blog online met het verhaal van een hardloper, met deze week het verhaal van Sander. 

Deze week is het een speciale interview, want Sander is mijn man 🙂 Super leuk dat je je verhaal wilde vertellen Sander!
Wie ben jij en wat doe jij allemaal? 

Ik ben Sander, ik ben 28 jaar en ik ben UX-designer. Ik loop inmiddels al meer dan tien jaar hard, het begon eerst vrij casual en om een beetje af te vallen, en nu is het vooral om mijn kop leeg te lopen en om gezond en fit te blijven.

Sinds wanneer loop je hard en hoe ben je begonnen met hardlopen? 

Ik ben begonnen op mijn Nikes, hele slechte, casual Nikes, zonder de veters te strikken. Dat is nu wel anders. Ik ben met Start to Run begonnen, dat was toen helemaal een dingetje. Ik begon met één minuut hardlopen en twee minuten wandelen, echt heel rustig opbouwen. Dat ging steeds beter, tot ik een half uur kon lopen. Ik liep altijd bij het kanaal bij mijn ouders, de hele tijd heen en weer.

Hoe ziet een hardloopweek bij jou eruit? Zit er een verschil tussen jouw trainingsweken voor en na corona? 

Ja daar zit zeker een verschil tussen. Voor corona zou ik de marathon van Parijs lopen, ik was bijna klaar met het trainen daarvoor. Er stond nog maar één lange training van 35 kilometer op de planning, dus dat was wel balen. Voor die tijd heb ik een aantal halve marathons gelopen. Als ik aan het trainen ben voor een wedstrijd heb ik wel een strak schema. Als ik niet aan het trainen ben specifiek voor iets zoals een halve marathon of marathon, loop ik meestal twee keer in de week ongeveer. In de zomer loop ik minder dan in de winter, want ik kan in de warmte wat minder goed lopen.

Doe je ook aan andere sporten? Hoe combineer je dat? 

Sinds kort mountainbike ik veel. Voor corona combineerde ik het hardlopen met krachttraining in de sportschool, en een beetje squash. Met mountainbiken heb ik tot nu toe nog nergens last van. De laatste tijd mountainbike ik wat meer dan hardlopen. Ik probeer twee keer per week hard te lopen en twee keer te mountainbiken.

Hoe blijf je gemotiveerd in deze tijd? 

Juist omdat ik zo veel thuis zit en ook niet naar kantoor ga wil ik wat actiever bezig zijn. Als het kon was ik wel naar de sportschool gegaan voor wat afwisseling, krachttraining mis ik wel een beetje. Ik loop en fiets dus voornamelijk om niet zo veel stil te zitten want dat doe ik al bij mijn werk, en dat is niet zo goed. Het is niet zo zeer voor mijn gezondheid, ook al weet ik dat het daar wel goed voor is, maar ook gewoon omdat ik het leuk vind en voor afwisseling in mijn week.

Wat is je lievelingstraining en afstand om te lopen? 

Ik kan moeilijk rustig lopen. Vroeger was ik altijd van het hele snelle lopen, en was ik al na tien of twintig minuten helemaal kapot. Toen kwam ik maar tot de drie, vier kilometer. Vijf kilometer was voor mij best wel zwaar. Maar sinds het trainen voor de halve marathon en de marathon vind ik duurlopen toch ook wel heel leuk. Alleen als ik nergens voor hoef te trainen doe ik het liever niet omdat het zo ongelofelijk lang duurt. Maar ik vind het verrassend genoeg wel heel leuk. Intervaltrainingen vind ik ook leuk.

Tussen de vijf en de tien kilometer vind ik het chillste. Vanaf de tien wordt het voor mij wel wat serieuzer omdat je dan ook wel langer dan een uur bezig bent.

Wat is je lievelingswedstrijd tot nu toe?

Mijn allereerste halve marathon, de Halve van Haren, die blijft me heel erg bij. De tweede keer dat ik de Halve van Haren liep heb ik die sneller gelopen, heel wat sneller. De eerste keer liep ik op hartslag en om te kijken of ik het überhaupt zou kunnen en dat lukte. Dat was nog wel specialer dan dat ik het sneller liep of wat dan ook. Ik had nooit echt gedacht dat ik een halve marathon zou kunnen lopen. Die was dus heel speciaal, en ik denk ook niet dat dat nog heel snel wordt overtroffen. De eerste ervaringen van wat dan ook zijn altijd het leukste, ook al is het ook leuk om steeds sneller of beter te kunnen lopen. Dus wat dat betreft baal ik wel dat de marathon niet door is gegaan, dat was zeker in Parijs wel een hele leuke ervaring geweest anders. Die eerste halve marathon vond ik het leukst omdat ik daardoor wist dat ik het echt kon en dat ik het vol kon houden, en dat ik zo’n trainingsschema kon volgen. Dat had ik daarvoor ook nog nooit gedaan want daarvoor was het gewoon casual. Door zo’n schema voelde het toch wel wat serieuzer.

Wat is je favoriete hardloopherinnering of meest trotse hardloopprestatie? 

Ik ben trots op mijn snelle vijf kilometer tijd, maar die halve marathon is mijn favoriete herinnering. Het is zo jammer want ik had het liefst de marathon gezegd. Ik weet wel dat ik hem kon lopen, maar ik kan niet zeggen dat ik daar het meest trots op ben want ik heb hem nog niet gelopen. Ik ben wel het meest trots op dat ik ook die trainingen heb kunnen volgen. Dertig kilometer is best wel sick. Vroeger had ik wat last van mijn schenen en dat soort dingen omdat ik denk ik wat te snel ben gegaan. Ik denk dat de trainingen voor de halve marathon en marathon juist wel heel goed voor mij zijn, ook al vind ik het misschien niet altijd even leuk. Ik heb wel echt geleerd van het trainen om zuinig aan met mijn lichaam te doen en beter naar mijn lichaam te luisteren.

Heb je bepaalde hardloopdoelen voor de toekomst? 

Mijn life goal is om de vijf kilometer onder de twintig minuten te lopen. Ook wil ik uiteraard een marathon lopen, maar met de marathon maakt het me niet uit hoe snel die is, als ik het maar haal. Misschien wil ik wel die van Amsterdam lopen wanneer dat weer kan.

Waar kijk je het meest naar uit na deze coronacrisis? 

Hardloopwedstrijden en de sportschool. Ik vond de combinatie van hardlopen en krachttraining juist chill. Eerder vond ik wedstrijden niet altijd even leuk omdat het altijd zo ongelofelijk druk is, maar de kleintjes vind ik wel heel leuk. Ik denk dat ik daarom de Halve van Haren ook zo leuk vond. Nu er helemaal geen wedstrijden zijn, mis ik het wel.

Bedankt voor het delen van je verhaal Sander!

Je kan Sander op Instagram volgen op @therunningscreenprinter !

Wil je hier ook jouw hardloopverhaal vertellen? Stuur dan een mailtje naar eliza@runandtalk.nl of gebruik het contactformulier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *